Serowe drożdżówki
SEROWE DROŻDŻÓWKI idealne do weekendowej kawki!
Łatwo się je robi, ciasto się nie klei, nie mogą się nie udać. Spróbujcie!
Ciasto:
- 500g mąki
- 100g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 8g drożdży instant lub 30g świeżych
- 150ml ciepłego mleka
- 2 jajka
Nadzienie:
- 350g twarogu z wiaderka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić.
Jeśli używamy świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn (ciepłe mleko, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki), zostawić aż zaczną pracować, ok. 10 minut i połączyć z resztą składników.
Zostawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować na płat prostokątny grubości ok 0.5cm. Pokroić na mniejsze prostokąty. Na połówce każdego rozsmarować nadzienie, złożyć na pół. Wykręcić jak pranie i położyć na papierze do pieczenia. Zostawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Posmarować letnim mlekiem. Piec 25 w temperaturze 180°C termoobieg.
Polukrować i zajadać. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz