Serowe drożdżówki


SEROWE DROŻDŻÓWKI idealne do weekendowej kawki!

Łatwo się je robi, ciasto się nie klei, nie mogą się nie udać. Spróbujcie!

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 8g drożdży instant lub 30g świeżych
  • 150ml ciepłego mleka
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 350g twarogu z wiaderka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić.

Jeśli używamy świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn (ciepłe mleko, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki), zostawić aż zaczną pracować, ok. 10 minut i połączyć z resztą składników.

Zostawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować na płat prostokątny grubości ok 0.5cm. Pokroić na mniejsze prostokąty. Na połówce każdego rozsmarować nadzienie, złożyć na pół. Wykręcić jak pranie i położyć na papierze do pieczenia. Zostawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Posmarować letnim mlekiem. Piec 25 w temperaturze 180°C termoobieg.

Polukrować i zajadać. Smacznego.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba