Słonecznikowiec


Nawet jeśli nie pieczecie, nie wychodzi Wam to, ten przepis jest mega prosty i zawsze się udaje. 

A Ci co na diecie... możecie upiec dla innych, będą zachwyceni

Zapisujcie i  próbujcie. 

BISZKOPT

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl mąki pszennnej
  • 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąki. Delikatnie połączyć i wyłożyć na blachę na papier do pieczenia. U mnie blacha 25x 35 cm.

Piec ok. 35 minut w 160°C góra-dól.

Po wyjęciu, z blachą, rzucić z 30 cm. Biszkopt jest równiutki. Po ostudzeniu zdjąć górną warstwę.

MASA SŁONECZNIKOWA

  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 200g słonecznika
  • 1 puszka masy kajmakowej

Cukier, mleko, 0.5 kostki masła zagotować. Dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia, piec ok. 20 minut w 180°C do zrumienienia. Wystudzić i skruszyć.

Pozostałe masło,  1 kostkę, połączyć z masą kajmakową i skarmelizowanym słonecznikiem. Wyłożyć na biszkopt.

KREM

  • Gotowy krem śmietankowy od Dr Oetker wykonany zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko, masło).

Krem wykładamy na masę słonecznikową.

Zamiast gotowego kremu można użyć kremówki z mascarpone w proporcji 50/50 z dodatkiem cukru pudru do smaku.

Na górę posypujemy słonecznikiem lub, jak u mnie, startą mleczną czekoladą.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba