Słonecznikowiec
Nawet jeśli nie pieczecie, nie wychodzi Wam to, ten przepis jest mega prosty i zawsze się udaje.
A Ci co na diecie... możecie upiec dla innych, będą zachwyceni
Zapisujcie i próbujcie.
BISZKOPT
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl mąki pszennnej
- 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąki. Delikatnie połączyć i wyłożyć na blachę na papier do pieczenia. U mnie blacha 25x 35 cm.
Piec ok. 35 minut w 160°C góra-dól.
Po wyjęciu, z blachą, rzucić z 30 cm. Biszkopt jest równiutki. Po ostudzeniu zdjąć górną warstwę.
MASA SŁONECZNIKOWA
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 1,5 kostki masła
- 200g słonecznika
- 1 puszka masy kajmakowej
Cukier, mleko, 0.5 kostki masła zagotować. Dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia, piec ok. 20 minut w 180°C do zrumienienia. Wystudzić i skruszyć.
Pozostałe masło, 1 kostkę, połączyć z masą kajmakową i skarmelizowanym słonecznikiem. Wyłożyć na biszkopt.
KREM
- Gotowy krem śmietankowy od Dr Oetker wykonany zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko, masło).
Krem wykładamy na masę słonecznikową.
Zamiast gotowego kremu można użyć kremówki z mascarpone w proporcji 50/50 z dodatkiem cukru pudru do smaku.
Na górę posypujemy słonecznikiem lub, jak u mnie, startą mleczną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz