Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową
Jeśli kochacie chałwę to będzie idealne ciasto dla Was.
Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową.
Jest przepyszne, ciemny spód, krem z chałwą, chrupiąca beza i orzechy laskowe, bajka!!
Zostawiam Wam przepis (na tortownicę 25-26cm)
CIASTO
- 3 jajka
- 100g cukru
- 100g masła
- 180g zmielonych orzechów laskowych
- 20g kakao
- 1 łyżeczka pdp
- 75g czekolady mlecznej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka, suche składniki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.
Piec na papierze ok 30 min. 160°C, termoobieg, do suchego patyczka.
BEZA
- 3 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i dalej miksować, aż się rozpuścić. Wlać sok i wsypać mąkę.
Przełożyć na blachę na papier, zrobić koło trochę mniejsze od wielkości ciasta, bo beza urośnie, piec 2h, termoobieg, 120°C
MASA BUDYNIOWA
- 2 żółtka
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 200g chałwy waniliowej
- 250g miekkiego masła
Ugotować budyń (można użyć gotowego waniliowego z 300ml mleka)
Połowę mleka z cukrem zagotować. W kubku rozmieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać do zagotowania. Wystudzić.
Masło utrzeć z chałwą i dodawać budyń. Zmiksować.
DODATKOWO: 100g orzechów laskowych, podrojonych, najlepiej uprażonych na suchej patelni.
I ukladamy...
- ciasto
- połowa kremu
- beza
- reszta kremu
- podprażone na suchej patelni, pokrojone orzechy
Gotowe!!
Komentarze
Prześlij komentarz