Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową


Jeśli kochacie chałwę to będzie idealne ciasto dla Was.

Ciasto orzechowo-czekoladowe z bezą i masą chałwową.

Jest przepyszne, ciemny spód, krem z chałwą, chrupiąca beza i orzechy laskowe, bajka!!

Zostawiam Wam przepis (na tortownicę 25-26cm)

CIASTO

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 180g zmielonych orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka pdp
  • 75g czekolady mlecznej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka, suche składniki i na koniec rozpuszczoną czekoladę.

Piec na papierze ok 30 min. 160°C, termoobieg, do suchego patyczka.

BEZA

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i dalej miksować, aż się rozpuścić. Wlać sok i wsypać mąkę. 

Przełożyć na blachę na papier, zrobić koło trochę mniejsze od wielkości ciasta, bo beza urośnie, piec 2h, termoobieg, 120°C

MASA BUDYNIOWA

  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g chałwy waniliowej
  • 250g miekkiego masła

Ugotować budyń (można użyć gotowego waniliowego z 300ml mleka)

Połowę mleka z cukrem zagotować. W kubku rozmieszać resztę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać do zagotowania. Wystudzić.

Masło utrzeć z chałwą i dodawać budyń. Zmiksować.

DODATKOWO: 100g orzechów laskowych, podrojonych, najlepiej uprażonych na suchej patelni.

I ukladamy...

  1. ciasto
  2. połowa kremu
  3. beza
  4. reszta kremu
  5. podprażone na suchej patelni, pokrojone orzechy


Gotowe!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba