Babka czekoladowa


Gości zawsze na naszym wielkanocnym stole. 

BABKA CZEKOLADOWA, może być także jako ciasto czekoladowe. Jest obłędna w smaku, zaraz po babce gotowanej, a może i przed nią!

Łapcie proporcje:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czekolada Milka mleczna
  • 3 łyżki mleka
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać jajka, rozpuszczoną w mleku czekoladę. Na koniec dodać mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Piec ok 40 minut,  góra-dół 175°C, do suchego patyczka. Ja użyłam foremki do babki ok. 20cm średnicy, z takim stożkiem w środku.

Śmiało można użyć także korytka czy małej blaszki. Ciasto zwiększy swoją objętość o ok. 1/3.

Polewa:

  • 80g czekolady mlecznej
  • 20ml kremówki

Wszystko razem podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia się czekolady. Nie gotować. Polewać gorącą. 

U mnie na wierzchu posiekane pistacje.



Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba