Babka czekoladowa
Gości zawsze na naszym wielkanocnym stole.
BABKA CZEKOLADOWA, może być także jako ciasto czekoladowe. Jest obłędna w smaku, zaraz po babce gotowanej, a może i przed nią!
Łapcie proporcje:
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 czekolada Milka mleczna
- 3 łyżki mleka
- 150g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać jajka, rozpuszczoną w mleku czekoladę. Na koniec dodać mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Piec ok 40 minut, góra-dół 175°C, do suchego patyczka. Ja użyłam foremki do babki ok. 20cm średnicy, z takim stożkiem w środku.
Śmiało można użyć także korytka czy małej blaszki. Ciasto zwiększy swoją objętość o ok. 1/3.
Polewa:
- 80g czekolady mlecznej
- 20ml kremówki
Wszystko razem podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia się czekolady. Nie gotować. Polewać gorącą.
U mnie na wierzchu posiekane pistacje.
Komentarze
Prześlij komentarz