Torcik ananasowy
Jest wiele ciast w moim domu, które uwielbiamy. To właśnie należy do jednych z tych naj, naj, naj!!
TORCIK ANANASOWY
Jest w domu chyba od zawsze, zawsze na święta lub specjalne okazje. Lubią go chyba wszyscy i Wam go polecam.
Łapcie przepis
BISZKOPT (tortownica duża, 26/27cm)
- 5 jaj L
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku, cały czas miksować. Na koniec delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia.
Piec ok. 35-40 minut w 160°C, indeks góra-dół. Po wyjęciu rzucić z ok. 30 cm (z blachą).
PŁYTKA KOKOSOWA
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż się rozpuści. Dodać wiórki i wymieszać.
Piec na złoty kolor na blaszcze wielkości takiej jak pieczony był biszkopt na złoty kolor, 160°C ok. pół godziny, góra-dół lub 140°C termoobieg
KREM
- 1 puszka ananasów
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- 1 paczka budyniu śmietankowego
Odlać sok z ananasów do szklanki, 250ml. Jeśli nie będzie pełna dolać wody. Zagotować z 3 łyżkami cukru. Budyń i mąkę rozmieszać z małą ilością wody i wlać na gotujący syrop. Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Zagotować.
Masło utrzeć dodając po 1 żółtku, dodać wystudzony syrop z budyniem. Na koniec dodać pokrojone drobno ananasy.
Układamy...
- biszkopt, nasączoną wodą z cytryną i cukrem
- krem
- płytka kokosowa
Gotowe!!
Jeśli nie straszne Wam surowe żółtka, do dzieła. Jem to ciacho od wielu lat, żyję, więc nie jest szkodliwe
Komentarze
Prześlij komentarz