Torcik ananasowy


Jest wiele ciast w moim domu, które uwielbiamy. To właśnie należy do jednych z tych naj, naj, naj!!

TORCIK ANANASOWY 

Jest w domu chyba od zawsze, zawsze na święta lub specjalne okazje. Lubią go chyba wszyscy i Wam go polecam.

Łapcie przepis

BISZKOPT (tortownica duża, 26/27cm)

  • 5 jaj L
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku, cały czas miksować. Na koniec delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia.

Piec ok. 35-40 minut w 160°C, indeks góra-dół. Po wyjęciu rzucić z ok. 30 cm (z blachą).

PŁYTKA KOKOSOWA

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż się rozpuści. Dodać wiórki i wymieszać.

Piec na złoty kolor na blaszcze wielkości takiej jak pieczony był biszkopt na złoty kolor, 160°C ok. pół godziny, góra-dół lub 140°C termoobieg

KREM

  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • 1 paczka budyniu śmietankowego

Odlać sok z ananasów do szklanki, 250ml. Jeśli nie będzie pełna dolać wody. Zagotować z 3 łyżkami cukru. Budyń i mąkę rozmieszać z małą ilością wody i wlać na gotujący syrop. Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Zagotować. 

Masło utrzeć dodając po 1 żółtku, dodać wystudzony syrop z budyniem. Na koniec dodać pokrojone drobno ananasy.

Układamy...

  1. biszkopt,  nasączoną wodą z cytryną i cukrem
  2. krem
  3. płytka kokosowa

Gotowe!!

Jeśli nie straszne Wam surowe żółtka, do dzieła. Jem to ciacho od wielu lat, żyję, więc nie jest szkodliwe

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba