Lany chrust
Mega szybko, mega smacznie i mega prosto! Lany chrust !!
To szybsza wersja tradycyjnych chruścików, bez wyrabiania. Równie smaczne i bardzo chrupiące!!
Tłusty czwartek już puka do drzwi, zapisujcie przepis i zróbcie, polecam!!
Lany chrust, składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 150ml mleka
- 1 łyżka spirytusu, można pominąć
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
Białka ubić na pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko, spirytus (aby nie chloneły tłuszczu podczas smażenia) i mąkę. Miksować do połączenia się składników.
Za pomocą łyżki wymieszać dokładnie z białkami.
Przełożyć do rękawa cukierniczego lub wlać do butelki. Odciąć końcówkę worka lub robić małą dziurkę w nakrętce.
Olej rozgrzać do ok 175°C (średni ogień). Nalewać esy floresy i smażyć przez chwilę z każdej ze stron, do zezłocenia. Wyjmować na papierowy ręcznik, zimne posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzą dwa talerzyki takie jak na zdjęciu, chrustu.
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz