Lany chrust

 
Lany chrust

Mega szybko, mega smacznie i mega prosto! Lany chrust !!

To szybsza wersja tradycyjnych chruścików, bez wyrabiania. Równie smaczne i bardzo chrupiące!!

Tłusty czwartek już puka do drzwi, zapisujcie przepis i zróbcie, polecam!!

Lany chrust, składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu, można pominąć
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

Białka ubić na pianę.

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać mleko, spirytus (aby nie chloneły tłuszczu podczas smażenia) i mąkę. Miksować do połączenia się składników.

Za pomocą łyżki wymieszać dokładnie z białkami.

Przełożyć do rękawa cukierniczego lub wlać do butelki. Odciąć końcówkę worka lub robić małą dziurkę w nakrętce.

Olej rozgrzać do ok 175°C (średni ogień). Nalewać esy floresy i smażyć przez chwilę z każdej ze stron, do zezłocenia. Wyjmować na papierowy ręcznik, zimne posypać cukrem pudrem.

Z tej porcji wychodzą dwa talerzyki takie jak na zdjęciu, chrustu.

S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba