Malinowa fantazja
Kocham malinową chmurkę, uwielbiam tę galaretkę z malinami w cieście, dziś mam więc dla Was inną wersję równie pysznego ciacha, MALINOWA FANTAZJA ❤
Nie jest skomplikowane, może troszkę czasochłonne, ale myślę że warto!!
Łapcie przepis!!
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jaj
- 160g cukru
- 150g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki, ok. 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy całość na blachę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół, bez termoobiegu.
Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.
WARSTWA BUDYNIOWA
- 1l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 galaretki malinowe
750 ml mleka gotujemy. W 250ml mleka rozpuszczamy budynie (bez cukru). Wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy. Do gorącego wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy przykryte folią, aby nie powstał kożuch. Chłodne wykładamy na biszkopt. Chłodzimy w lodówce.
Zamiast budyniu na mleku można użyć galaretek zmieszanych z jogurtem naturalnym (należy dodać żelatynę, 2 łyżki).
WARSTWA MALINOWA
- 400g malin mrożonych
- 2 galaretki malinowe
- 650ml gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wsypujemy zamrożone maliny. Galaretka szybko zacznie tężeć, lekko tężejącą, ale nadal płynną, wykładamy na masę budyniową.
WARSTWA ŚMIETANOWA
- 600ml kremówki u mnie 30% Piątnica
- 3 śmietanfixy
- 3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i smietanfixami.
Wykładamy na masę malinową.
Górę możemy udekorować startą na tarce mleczną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz