Malinowa fantazja

Malinowa fantazja

Kocham malinową chmurkę, uwielbiam tę galaretkę z malinami w cieście, dziś mam więc dla Was inną wersję równie pysznego ciacha, MALINOWA FANTAZJA ❤

Nie jest skomplikowane, może troszkę czasochłonne, ale myślę że warto!!

Łapcie przepis!!

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jaj
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki, ok. 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Wykładamy całość na blachę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół,  bez termoobiegu.

Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.

WARSTWA BUDYNIOWA

  • 1l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki malinowe

750 ml mleka gotujemy. W 250ml mleka rozpuszczamy budynie (bez cukru). Wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy. Do gorącego wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy przykryte folią, aby nie powstał kożuch. Chłodne wykładamy na biszkopt. Chłodzimy w lodówce.

Zamiast budyniu na mleku można użyć galaretek zmieszanych z jogurtem naturalnym (należy dodać żelatynę, 2 łyżki).

WARSTWA MALINOWA

  • 400g malin mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • 650ml gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wsypujemy zamrożone maliny. Galaretka szybko zacznie tężeć, lekko tężejącą, ale nadal płynną, wykładamy na masę budyniową.

WARSTWA ŚMIETANOWA

  • 600ml kremówki  u mnie 30% Piątnica
  • 3 śmietanfixy
  • 3 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i smietanfixami.

Wykładamy na masę malinową.

Górę możemy udekorować startą na tarce mleczną czekoladą.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba