Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe

Doskonała i szybka propozycja, jeśli ktoś nie ma odwagi na pączki tradycyjne. Polecam te właśnie PĄCZKI JOGURTOWE.

Pączusie nie wymagają użycia miksera, wystarczą składniki, łyżka i olej do smażenia .

Łapcie proporcje, jeszcze zdążycie zrobić, zakładam że większość składników macie w domu.

  • 225g jogurtu greckiego
  • 200g mąki pszennej tortowej lub zwykłej pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu bądź wódki, aby nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Ciasto nie będzie gęste, więc do nakładania na olej używamy zwykłej łyżki. Łyżkę, przed każdym nałożeniem, warto zamoczyć w oleju.

U mnie jeden pączek to niepełna łyżka ciasta.

Olej nagrzać do ok 175°C i wkładać pączucie. Smażyć na każdej ze stron do ładnego zrumienienia się. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem i zajadać.

Smacznego!! Wiadomo, pączki, w tym i te pączki jogurtowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Pączki jogurtowe




Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba