Pączki jogurtowe
Doskonała i szybka propozycja, jeśli ktoś nie ma odwagi na pączki tradycyjne. Polecam te właśnie PĄCZKI JOGURTOWE.
Pączusie nie wymagają użycia miksera, wystarczą składniki, łyżka i olej do smażenia .
Łapcie proporcje, jeszcze zdążycie zrobić, zakładam że większość składników macie w domu.
- 225g jogurtu greckiego
- 200g mąki pszennej tortowej lub zwykłej pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g cukru pudru
- 1 łyżeczka spirytusu bądź wódki, aby nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Ciasto nie będzie gęste, więc do nakładania na olej używamy zwykłej łyżki. Łyżkę, przed każdym nałożeniem, warto zamoczyć w oleju.
U mnie jeden pączek to niepełna łyżka ciasta.
Olej nagrzać do ok 175°C i wkładać pączucie. Smażyć na każdej ze stron do ładnego zrumienienia się. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Smacznego!! Wiadomo, pączki, w tym i te pączki jogurtowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Komentarze
Prześlij komentarz