Babka cytrynowa z nutą czekolady

Babka cytrynowa z nutą pomarańczy

Polecam, bo jest przepyszna i mocno cytrynowa. Połączenie smaków idealne!

Składniki:

  • 15 dag rozpuszczonego masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jaja
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • pół tabliczki białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej, można pominąć, będzie cytrynowa, bardziej puszysta i lżejsza ;).

Jajka z cukrem miksuję, dodaję mąki z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Wszystko mieszam na gładką masę i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka, małe korytko, 25x11cm. Piekłam ok 1h w 160°C termoobieg, bez termoobiegu pieczemy 170°C góra-dół lub sam dół.

Lukier

  • 70g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wymieszać i polać babeczkę.

Smacznego!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba