Babka cytrynowa z nutą czekolady
Polecam, bo jest przepyszna i mocno cytrynowa. Połączenie smaków idealne!
Składniki:
- 15 dag rozpuszczonego masła
- 20 dag cukru
- 4 jaja
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- pół tabliczki białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej, można pominąć, będzie cytrynowa, bardziej puszysta i lżejsza ;).
Jajka z cukrem miksuję, dodaję mąki z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Wszystko mieszam na gładką masę i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka, małe korytko, 25x11cm. Piekłam ok 1h w 160°C termoobieg, bez termoobiegu pieczemy 170°C góra-dół lub sam dół.
Lukier
- 70g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Wymieszać i polać babeczkę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz