Rolada szpinakowa
Dziś zapraszam na świetną przekąskę
Rolada szpinakowa... jest doskonała, robi się szybko i smakuje wyśmienicie!!
Łapcie przepis i róbcie, albo zapiszcie na później, na pewno się przyda!
ROLADA SZPINAKOWA
- 1 op. szpinaku mrożonego, 350g
- 4 jajka, białka na pianę
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 200, 300 g łososia wędzonego
- 200g serka śmietankowego, ja użyłam Łaciaty
- 2 łyżki chrzanu
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody.
Można użyć świeżego, wtedy na patelni, na 1 łyżce oleju, należy go przesmażyć, aby zredukował swoją objętość, blendujemy na gładką masę z żółtkami.
Białka ubijamy ma pianę, dodajemy do nich masę szpinakową i mąkę, mieszamy dokładnie łyżką. Doprawiamy do smaku.
Wykładamy na czarną, oryginalną blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Papier warto wysmarować olejem przed wyłożeniem masy, wtedy łatwo się nam odklei.
Pieczemy ok. 15 minut w 180°C góra-dół bez termoobiegu.
Rolada szpinakowa nie powinna nam zmienić koloru, może bardzo delikatnie się zezłocić. Studzimy.
Serek rozcieramy z chrzanem. Smarujemy wystudzoną i na ser z chrzanem wykładamy cienko łososia. Ciasno zwijamy, pakujemy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kroimy na ok 1-2 cm plastry i tyle.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz