Rolada szpinakowa

rolada szpinakowa

Dziś zapraszam na świetną przekąskę

Rolada szpinakowa... jest doskonała, robi się szybko i smakuje wyśmienicie!!

Łapcie przepis i róbcie, albo zapiszcie na później, na pewno się przyda!

ROLADA SZPINAKOWA

  • 1 op. szpinaku mrożonego, 350g
  • 4 jajka, białka na pianę
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 200, 300 g łososia wędzonego
  • 200g serka śmietankowego,  ja użyłam Łaciaty
  • 2 łyżki chrzanu

Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody.

Można użyć świeżego, wtedy na patelni, na 1 łyżce oleju, należy go przesmażyć, aby zredukował swoją objętość, blendujemy na gładką masę z żółtkami.

Białka ubijamy ma pianę, dodajemy do nich masę szpinakową i mąkę, mieszamy dokładnie łyżką. Doprawiamy do smaku.

Wykładamy na czarną, oryginalną blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Papier warto wysmarować olejem przed wyłożeniem masy, wtedy łatwo się nam odklei.

Pieczemy ok. 15 minut w 180°C góra-dół bez termoobiegu.

Rolada szpinakowa nie powinna nam zmienić koloru, może bardzo delikatnie się zezłocić. Studzimy.

Serek rozcieramy z chrzanem. Smarujemy wystudzoną i na ser z chrzanem wykładamy cienko łososia. Ciasno zwijamy, pakujemy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kroimy na ok 1-2 cm plastry i tyle.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba