Szybkie ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane w wersji bez lub z glutenem

Pyszne, kruche ciasteczka, których zrobienie zajmie Wam kilka chwil. 

Są doskonale do pracy, szkoły, na wyjazd. Kto raz spróbuje nie będzie kupować już gotowców :) 

Kruche ciasteczka:

  • 300g mąki pszennej lub dla bezglutenowców kukurydzianej 
  • 70g cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko M, zimne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1h.

Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na ok. 3-5 mm. Wykrawać dowolne kształty. Układać w odstępach, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. 

Super smakują posypane przed pieczeniem grubym cukrem dekoracyjnym.

Piec ok. 12 min,180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zrumienienia. 

Ciasteczka można polukrować lub polać czekoladą. Możecie też przed pieczeniem  posypać grubym cukrem. 

Zachęcam do domowych wypieków !! 

Wersja kakaowa:

  • 270g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko M, zimne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

S M A C Z N E G O !! 

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba