Szybkie ciasteczka maślane
Pyszne, kruche ciasteczka, których zrobienie zajmie Wam kilka chwil.
Są doskonale do pracy, szkoły, na wyjazd. Kto raz spróbuje nie będzie kupować już gotowców :)
Kruche ciasteczka:
- 300g mąki pszennej lub dla bezglutenowców kukurydzianej
- 70g cukru pudru
- 150g zimnego masła
- 1 jajko M, zimne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1h.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na ok. 3-5 mm. Wykrawać dowolne kształty. Układać w odstępach, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia.
Super smakują posypane przed pieczeniem grubym cukrem dekoracyjnym.
Piec ok. 12 min,180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zrumienienia.
Ciasteczka można polukrować lub polać czekoladą. Możecie też przed pieczeniem posypać grubym cukrem.
Zachęcam do domowych wypieków !!
Wersja kakaowa:
- 270g mąki pszennej
- 30g kakao
- 150g zimnego masła
- 1 jajko M, zimne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz