Batoniki owsiane
Mam dla Was coś ekstra! Lubicie batoniki owsiane z owocami i orzechami? Dziś właśnie na takie z przyjemnością Was zabieram.
Wersja bardzo szybka, każdemu się uda!
Smakują obłędnie, robimy raz i batoniki mamy na cały tydzień albo i dłużej😁 (lub jak u mnie, łasucha, na 2 dni🙈)
Wyglądają na fit prawda, ale nie są🙊 są za to zdrowszą i tańszą wersją tych sklepowych ;)
Częstujcie się i zróbcie, będziecie zachwyceni!!
DOMOWE BATONIKI MUSLI
- 250-300g płatków owsianych
- ok. 100 g suszonych owoców, ja dałam rodzynki, śliwki, morele (te większe należy pokroic)
- orzechy, ziarenka, miks, także pokrojone na drobne kawałki (tu: nerkowce, włoskie, pistacje, migdały, ziarna słonecznika i dyni) ok. 200g
- 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego (530g)
Wszystkie suche składniki umieścić w misce, dodać mleko zagęszczone. Wymieszać. Wyłożyć na kwadratową blaszkę (moja 24x24) na papier do pieczenia i w temperaturze ok. 140°C piec 1h (ja piekę na termoobiegu). Upieczone i wystudzone pokroić na batoniki.
Można polać rozpuszczoną czekoladą☺️
W wersji bez glutenu użyjcie płatków kukurydzianych :) przepis już był tu na ig, są super KARMELOWE!
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz