Sernik z białą czekoladą
Serniczek z białą czekoladą - raj dla ciała i duszy!!
Spód kruchy:
- 85g zimnego masła
- 170g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 40g cukru pudru.
Wszystkie składniki wyrobić ręką. Wylepić ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie tortownica 25cm.
Spód podpiekamy w 180°C z termoobiegiem 15 minut.
Masa twarogowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 5 jaj
- 350g białej czekolady
- 250ml kremówki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej cytryny
Śmietankę podgrzewamy, nie gotujemy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zostawiamy do przestygnięcia.
Twaróg miksujemy na niskich obrotach z jajkami, wlewamy lekkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia, dodajemy mąkę i skórkę z cytryny, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód, może być gorący.
Pieczemy, wg oryginalnego przepisu Marzenki, 55 min w 150°C góra-dół i kolejne 25min w 120°C.
Moja temperatura była podobna, ale piekłam na termoobiegu, sernik mocno wyrósł i upadł.
Polewa to biała czekolada z śmietanką kremówką. Na 100g czekolady 2 łyżki kremówki 30%, razem podgrzewamy, polewamy serniczek i dekorujemy :)
Próbujcie, bo jest pyszny i nie za słodki 😉
Komentarze
Prześlij komentarz