Sernik z białą czekoladą

Sernik


Serniczek z białą czekoladą - raj dla ciała i duszy!!

Spód kruchy:

  • 85g zimnego masła
  • 170g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 40g cukru pudru.

Wszystkie składniki wyrobić ręką.  Wylepić ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie tortownica 25cm.

Spód podpiekamy w 180°C z termoobiegiem 15 minut.

Masa twarogowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 5 jaj
  • 350g białej czekolady
  • 250ml kremówki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z jednej cytryny

Śmietankę podgrzewamy, nie gotujemy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zostawiamy do przestygnięcia.

Twaróg miksujemy na niskich obrotach z jajkami, wlewamy lekkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia, dodajemy mąkę i skórkę z cytryny, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód, może być gorący.

Pieczemy, wg oryginalnego przepisu Marzenki, 55 min w 150°C góra-dół i kolejne 25min w 120°C.

Moja temperatura  była podobna, ale piekłam na termoobiegu, sernik mocno wyrósł i upadł.

Polewa to biała czekolada z śmietanką kremówką. Na 100g czekolady 2 łyżki kremówki 30%, razem podgrzewamy, polewamy serniczek i dekorujemy :)

Próbujcie, bo jest pyszny i nie za słodki 😉


sernik

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba