Ciasto bez pieczenia z kajmakiem
Zapraszam Was na pyszne, rozpływające się w ustach CIASTO BEZ PIECZENIA NA HERBATNIKACH Z KAJMAKIEM. Super propozycja także dla tych, którzy objawiają się pieczenia.
Ciacho jest obłędne!
Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 15 minut i gwarantuję, że uda się każdemu! Do dzieła!!
Potrzebujemy:
- 1 duża paczka herbatników, ok. 300g
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500g mascarpone
- 100ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- owoce do dekoracji
Ciacho przygotowałam w keksówce o wymiarach ok. 30cm x11cm.
Kremówkę z mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy 3-4 łyżki kajmaku i mieszamy.
Ok. 20g czekolady drobno kroimy (można oczywiście więcej, i tak nie jest fit🙊) i dodajemy do masy.
Na dno foremki wykładamy warstwę herbatników. Nie ma potrzeby wykładania papierem blaszki, spokojnie ciacho da się wyjąć, suche herbatniki się nie przykleją. Na to 3 łyżki, czubate kremu, rozsmarowujemy, znów herbatniki, krem.... i tak na zmianę, do zużycia kremu. Na kolejnej, ostatniej, warstwie herbatników (gdy już keksówka będzie prawie pełna) rozsmarowujemy resztę kajmaku i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto odkrawamy od boków, nakrywamy talerzykiem, obracamy i wyjmujemy z blachy. Dekorujemy wg uznania.
Ja polałam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą (80g) i udekorowałam jeżynami i borówkami.
Polecam szczerze!
Komentarze
Prześlij komentarz