Malinowa rozpusta - ciasto bez pieczenia
Dziś mam dla Was szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Nazwałam je MALINOWA ROZPUSTA, bo jest po prostu mega i na jednym kawałku ciężko skończyć!
Połączenie kajmaku, malin, śmietany i budyniu... jak dla mnie bajka.
Kolejne ciacho, które na stałe wpisze się w słodki niezbędnik w moim domu.
Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, nie wymaga też umiejętności cukierniczych.
Łapcie przepis i do dzieła!
Składniki
- 250g ciastek kakaowych
- 270g masła
- 500ml mleka
- 2 budynie śmietankowe po 40g
- ok. 150g malin
- 400 ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki kajmaku
- 2 śmietanfixy
Wykonanie:
SPÓD
150g ciastek blendujemy na piasek, dodajemy 70g roztopionego masła, mieszamy i wykładamy na blaszkę (u mnie tortownica 21cm) na papier do pieczenia.
MASA BUDYNIOWA
300ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do garnka. Energicznie mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. Warto przykryć woreczkiem foliowym budyń, aby nie powstał kożuch. Woreczek kładziemy na budyniu, nie na garnku😉
Masło 200g, ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na koniec mieszamy z kajmakiem. Krem nie jest bardzo słodki, można, wg uznania, dodać 2-3 łyżki cukru pudru.
Połowę MASY BUDYNIOWEJ wykładamy na spód, kładziemy maliny i przykrywamy pozostałym kremem.
Kolejna warstwa to ciastka czekoladowe, rozdrobnione, którymi posypujemy ciacho.
MASA ŚMIETANOWA
Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 śmietanfixami i 3 łyżkami cukru pudru.
Wykładamy na górę i chłodzimy całość w lodówce.
S M A C Z N E G O !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz