Malinowa rozpusta - ciasto bez pieczenia

malinowe ciasto


Dziś mam dla Was szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Nazwałam je MALINOWA ROZPUSTA, bo jest po prostu mega i na jednym kawałku ciężko skończyć!

Połączenie kajmaku, malin, śmietany i budyniu... jak dla mnie bajka.

Kolejne ciacho, które na stałe wpisze się w słodki niezbędnik w moim domu.

Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, nie wymaga też umiejętności cukierniczych.

Łapcie przepis i do dzieła!

Składniki

  • 250g ciastek kakaowych
  • 270g masła
  • 500ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe po 40g
  • ok. 150g malin
  • 400 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kajmaku
  • 2 śmietanfixy

Wykonanie:

SPÓD

150g ciastek blendujemy na piasek, dodajemy 70g roztopionego masła, mieszamy i wykładamy na blaszkę (u mnie tortownica 21cm) na papier do pieczenia.

MASA BUDYNIOWA

300ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do garnka. Energicznie mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. Warto przykryć woreczkiem foliowym budyń, aby nie powstał kożuch. Woreczek kładziemy na budyniu, nie na garnku😉

Masło 200g, ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na koniec mieszamy z kajmakiem. Krem nie jest bardzo słodki, można, wg uznania, dodać 2-3 łyżki cukru pudru.

Połowę MASY BUDYNIOWEJ wykładamy na spód, kładziemy maliny i przykrywamy pozostałym kremem.

Kolejna warstwa to ciastka czekoladowe, rozdrobnione, którymi posypujemy ciacho.

MASA ŚMIETANOWA

Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 śmietanfixami i 3 łyżkami cukru pudru.

Wykładamy na górę i chłodzimy całość w lodówce.

S M A C Z N E G O !!!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba