Francuskie ze szpinakiem i gorgonzollą

ciasto francuskie


Zapraszam na przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem gorgonzolla.

Są idealne na imprezkę i nie tylko, sami spróbujcie! Jeśli nie teraz, zapiszcie na później.

Składniki

  • szpinak, paczka
  • ser mozzarella, tarty
  • ser gorgonzolla
  • czosnek
  • oliwa
  • sól,  pieprz, sezam do posypania
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Na oliwie podsmażam 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaję świeży szpinak, redukuję go, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiam solą i pieprzem.

Ciasto francuskie kroję na kwadraty. Na środek układam odrobinę mozzarelli tartej, można dać także inny ser żółty, szpinak i troszkę sera gorgonzolla.

Składam na trójkąty, mocno sklejam boki ciasta, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem.

Piekę ok 15 minut w temperaturze 200°C, u mnie na termoobiegu, ale ustawienie piekarnika może być dowolne.

Smakują doskonale, zarówno na ciepło jak i na zimno, częstujcie się!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba