Francuskie ze szpinakiem i gorgonzollą
Zapraszam na przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem gorgonzolla.
Są idealne na imprezkę i nie tylko, sami spróbujcie! Jeśli nie teraz, zapiszcie na później.
Składniki
- szpinak, paczka
- ser mozzarella, tarty
- ser gorgonzolla
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz, sezam do posypania
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Na oliwie podsmażam 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaję świeży szpinak, redukuję go, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto francuskie kroję na kwadraty. Na środek układam odrobinę mozzarelli tartej, można dać także inny ser żółty, szpinak i troszkę sera gorgonzolla.
Składam na trójkąty, mocno sklejam boki ciasta, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę ok 15 minut w temperaturze 200°C, u mnie na termoobiegu, ale ustawienie piekarnika może być dowolne.
Smakują doskonale, zarówno na ciepło jak i na zimno, częstujcie się!!
Komentarze
Prześlij komentarz