Bułeczki z patelni

Bułeczki z patelni

Domowe MCMUFFIN, czyli bułeczki z patelni. Bardzo fajna opcja śniadaniowa. 

Możemy je podać z tym, na co akurat mamy ochotę, domowy twarożek z warzywami, jajko i bekon, wędlinka, sałata, pomidor, lub zwyczajnie zajadać do jajecznicy.

Zapisujcie przepis i zaskoczcie najbliższych pysznym śniadaniem!!

Potrzebujemy (wyszło mi 9 sztuk)

  • 120g mąki pszennej
  • 50ml wody
  • 100ml mleka
  • 10g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła (można rozpuścić)

Mleko z wodą i cukrem podgrzewam (ma być letnie) i rozpuszczam w nim drożdże. Do misy miksera wkładam wszystkie składniki i wyrabiam hakiem do drożdżowego ok 5 minut. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm i za pomocą większej szklanki wykrawam kółka. Układam na papierze do pieczenia i przykrywam ściereczką na pół godziny.

Garnek lub patelnię z pokrywką smaruję lekko olejem, bułeczki obtaczam w kaszy mannej (jak się nie klei można zwilżyć je wodą) I smażę pod przykryciem, na małym ogniu, po ok 8-10 minut z każdej strony.

Gotowe studzimy, przekrawamy, nadziewamy.

S M A C Z N E G O!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba