Bułeczki z patelni
Domowe MCMUFFIN, czyli bułeczki z patelni. Bardzo fajna opcja śniadaniowa.
Możemy je podać z tym, na co akurat mamy ochotę, domowy twarożek z warzywami, jajko i bekon, wędlinka, sałata, pomidor, lub zwyczajnie zajadać do jajecznicy.
Zapisujcie przepis i zaskoczcie najbliższych pysznym śniadaniem!!
Potrzebujemy (wyszło mi 9 sztuk)
- 120g mąki pszennej
- 50ml wody
- 100ml mleka
- 10g drożdży świeżych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miękkiego masła (można rozpuścić)
Mleko z wodą i cukrem podgrzewam (ma być letnie) i rozpuszczam w nim drożdże. Do misy miksera wkładam wszystkie składniki i wyrabiam hakiem do drożdżowego ok 5 minut. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm i za pomocą większej szklanki wykrawam kółka. Układam na papierze do pieczenia i przykrywam ściereczką na pół godziny.
Garnek lub patelnię z pokrywką smaruję lekko olejem, bułeczki obtaczam w kaszy mannej (jak się nie klei można zwilżyć je wodą) I smażę pod przykryciem, na małym ogniu, po ok 8-10 minut z każdej strony.
Gotowe studzimy, przekrawamy, nadziewamy.
S M A C Z N E G O!!
Komentarze
Prześlij komentarz