Chłodnik
Idealny na upały... CHŁODNIK! Od zawsze go uwielbiam, a robiłam po raz pierwszy.
Mega szybki i prosty, przepisów jest wiele, ale wszystkie opierają się na tej samej bazie.
Tu zostawiam Wam moje przybliżone proporcje.
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 duży ogórek lub kilka mniejszych
- 1 pęczek szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 duże jogurty naturalne
- sól, pieprz, ewentualnie czosnek
Mini buraczki dobrze myjemy, odkrawamy ogonki i kroimy w paseczki. Wrzymucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok 5 minut, do miękkości. Kolejno dokładamy łodygi i liście (nie za duzo), wszystko drobno pokrojone.
Studzimy. Na tarce o grubych oczkach trzemy świeży ogórek i rzodkiewkę.
Szczypiorek i koperek drobno siekamy.
Wszystko dodajemy do naszego buraczanego wywaru.
Mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem.
Można dodać czosnek dla podkręcenia smaku.
Gotowe!!
Komentarze
Prześlij komentarz