Chłodnik

Chłodnik

Idealny na upały... CHŁODNIK! Od zawsze go uwielbiam, a robiłam po raz pierwszy. 

Mega szybki i prosty, przepisów jest wiele,  ale wszystkie opierają się na tej samej bazie.

Tu zostawiam Wam moje przybliżone proporcje.

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 duży ogórek lub kilka mniejszych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 duże jogurty naturalne
  • sól, pieprz, ewentualnie czosnek

Mini buraczki dobrze myjemy, odkrawamy ogonki i kroimy w paseczki. Wrzymucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok 5 minut, do miękkości. Kolejno dokładamy łodygi i liście (nie za duzo), wszystko drobno pokrojone.

Studzimy. Na tarce o grubych oczkach trzemy świeży ogórek i rzodkiewkę.

Szczypiorek i koperek drobno siekamy.

Wszystko dodajemy do naszego buraczanego wywaru.

Mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem.

Można dodać czosnek dla podkręcenia smaku.

Gotowe!!


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba