Ptysie z ciasta francuskiego

Ptysie z ciasta francuskiego

Zapraszam na szybkie i pyszne slodkosci! PTYSIE ala KARPATKA z ciasta francuskiego 

Smakują obłędnie, są słodkie, delikatne, niewymagające! Czyli... idealne na każdą okazję.

Ja nadziałam moje kremem budyniowym, ale śmiało można użyć bitej śmietany, nawet tej gotowej, albo kremówki zmiksowanej z cukrem pudrem, wtedy będą przypominały klasyczne PTYSIE.

Potrzebujemy:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 250-300ml mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżki miękkiego masła 

Budyń gotujemy jak na opakowaniu, z mniejszą ilością mleka, jeśli zawiera już cukier nie dodajemy go. Studzimy. Ucieramy z miękkim masłem i wstawiamy do lodówki do ściągnięcia. 

Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka. Układamy dwa na sobie. Mi wyszlo 9 kompletów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem 15 minut. Studzimy.  Rozklejamy warstwy, nie potrzeba noża, da się spokojnie je rozerwać. 

Nadziewamy kremem, obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy. 

Jeśli chcemy na później, przechowujemy w lodówce.  

S M A C Z N E G O!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba