Ptysie z ciasta francuskiego
Zapraszam na szybkie i pyszne slodkosci! PTYSIE ala KARPATKA z ciasta francuskiego
Smakują obłędnie, są słodkie, delikatne, niewymagające! Czyli... idealne na każdą okazję.
Ja nadziałam moje kremem budyniowym, ale śmiało można użyć bitej śmietany, nawet tej gotowej, albo kremówki zmiksowanej z cukrem pudrem, wtedy będą przypominały klasyczne PTYSIE.
Potrzebujemy:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 budyń śmietankowy
- 250-300ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
Budyń gotujemy jak na opakowaniu, z mniejszą ilością mleka, jeśli zawiera już cukier nie dodajemy go. Studzimy. Ucieramy z miękkim masłem i wstawiamy do lodówki do ściągnięcia.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka. Układamy dwa na sobie. Mi wyszlo 9 kompletów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem 15 minut. Studzimy. Rozklejamy warstwy, nie potrzeba noża, da się spokojnie je rozerwać.
Nadziewamy kremem, obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Jeśli chcemy na później, przechowujemy w lodówce.
S M A C Z N E G O!!
Komentarze
Prześlij komentarz