Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym
Mega ciacho, super smak i proste w wykonaniu.
Nie oceniajcie po zdjęciu na początek, że jest trudne. Przeanalizujcie przepis, zapiszcie i rozplanujcie w czasie etapy przygotowania, biszkopt można upiec dzień wcześniej😁
Ja Was zachęcam do domowych wypieków, będziecie dumni i zadowoleni!
A teraz zostawiam przepis na to pyszne CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KAJMAKOWYM, przełamane dżemem z czarnej porzeczki i urozmaicone rurkami. Wygląd muszę jeszcze dopracować, ale za smak ręczę, że jest super!
BISZKOPT CZEKOLADOWY (blacha 25x35cm)
- 6 jaj
- 220g cukru
- 75g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki ziemniaczanej
- 20g kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy delikatnie łyżką.
Wylewamy na blachę na papier do pieczenia. Pieczemy 35 min 160°C, góra-dół.
Po upieczeniu rzucamy z ok. 30cm.
Studzimy i przekrawamy na dwie części.
KREM KAJMAKOWY:
- 450 g masła, temp. pokojowa
- 700 g masy kajmakowej
Masło miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy po łyżce kajmaku. Mieszamy do połączenia.
Krem kajmakowy możemy zrobić też w wersji z kremówką i mascarpone plus kajmak. Ja tu postawiłam na masło, bo dłużej ustoi bez lodówki w wysokich temperaturach☺️🌞🌞
DODATKOWO:
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 2 paczki rurek z nadzieniem waniliowym
Ukladamy:
➡️ biszkopt czekoladowy
➡️ cienko rozsmarowany dżem
➡️ połowa kremu kajmakowego
➡️ rurki, stawiają trochę opór przy jedzeniu, ale smak jest wyśmienity!!
➡️ reszta kremu
➡️ biszkopt czekoladowy
Na koniec może być POLEWA CZEKOLADOWA
- 100g mlecznej czekolady
- 80ml kremówki 30%
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Chłodną i tężejącą polewamy ciasto. Na górę możemy zrobić esy floresy rozgrzanym kajmakiem.
Chłodzimy w lodowce.
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz