Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym

Ciasto z kremem kajmakowym

Mega ciacho, super smak i proste w wykonaniu. 

Nie oceniajcie po zdjęciu na początek, że jest trudne. Przeanalizujcie przepis, zapiszcie i rozplanujcie w czasie etapy przygotowania, biszkopt można upiec dzień wcześniej😁 

Ja Was zachęcam do domowych wypieków, będziecie dumni i zadowoleni! 

A teraz zostawiam przepis na to pyszne CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KAJMAKOWYM, przełamane dżemem z czarnej porzeczki i urozmaicone rurkami. Wygląd muszę jeszcze dopracować, ale za smak ręczę, że jest super! 

BISZKOPT CZEKOLADOWY (blacha 25x35cm)

  • 6 jaj
  • 220g cukru
  • 75g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 20g kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy delikatnie łyżką. 

Wylewamy na blachę na papier do pieczenia. Pieczemy 35 min 160°C, góra-dół. 

Po upieczeniu rzucamy z ok. 30cm.

Studzimy i przekrawamy na dwie części. 

KREM KAJMAKOWY:

  • 450 g masła, temp. pokojowa 
  • 700 g masy kajmakowej      

Masło miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy po łyżce kajmaku. Mieszamy do połączenia.

Krem kajmakowy możemy zrobić też w wersji z kremówką i mascarpone plus kajmak. Ja tu postawiłam na masło, bo dłużej ustoi bez lodówki w wysokich temperaturach☺️🌞🌞 

DODATKOWO:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 2 paczki rurek z nadzieniem waniliowym 

Ukladamy:

➡️ biszkopt czekoladowy

➡️ cienko rozsmarowany dżem 

➡️ połowa kremu kajmakowego

➡️ rurki, stawiają trochę opór przy jedzeniu, ale smak jest wyśmienity!!

➡️ reszta kremu

➡️ biszkopt czekoladowy 

Na koniec może być POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100g mlecznej czekolady
  • 80ml kremówki 30%

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.  Chłodną i tężejącą polewamy ciasto. Na górę możemy zrobić esy floresy rozgrzanym kajmakiem. 

Chłodzimy w lodowce. 

S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba