English Muffins bułeczki z patelni
Śniadanie w angielskim stylu, prawie jak z Maka🙃🙃
Zapraszam, smacznie i szybko. Idealnie nawet w gorące dni, bo bez użycia piekarnika.
ENGLISH MUFFINS
Potrzebujemy (u mnie 9 sztuk bułeczek)
- 120g mąki pszennej
- 50ml wody
- 100ml mleka
- 10g drożdży świeżych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miekkiego masła (można rozpuścić)
Mleko z wodą i cukrem podgrzewam (ma być letnie) i rozpuszczam w nim drożdże. Do misy mikresa wkładam wszystkie składniki i wyrabiam hakiem do drożdżowego ok 5 minut. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm i za pomocą większej szklanki wykrawać kółka. Układam na papierze do pieczenia i przykrywam ściereczką na pół h.
Garnek lub patelnię z pokrywką smaruję lekko olejem, buleczki obtaczam w kaszy mannej (jak się nie klei można zwilżyć je wodą) i smażę pod przykryciem, na małym ogniu, po ok 8-10 minut z każdej strony.
Dodatkowo na każdą bułeczkę
- jajko sadzone
- 2 plastry świeżego boczku w plasterkach, podsmażone na suchej patelni
- plaster sera
S M A C Z N E G O!!
Komentarze
Prześlij komentarz