Cytrynowa fantazja



Cytrynowa fantazja

Bardzo delikatna, lekko cytrynowa i orzeźwiająca CYTRYNOWA FANTAZJA🍋🍋 

Jak raz spróbujecie będziecie kombinować z innymi smakami tego cudeńka.

Przepis jest bardzo uniwersalny, wystarczy zmienić tylko smak galaretki :)

Łapcie moje proporcje i do dzieła!!

Blacha 25 x 35 cm 

Spód - CIASTO KRUCHE

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 250g zimnego masła lub margaryny Kasia
  • 2 łyżeczki pdp
  • 1 łyżka smalcu 

Wyrobić kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć na blachę. Ugnieść, można wygładzić szklanką lub małym wałkiem.

Piec ok. 15 min w 180°C termoobieg. 

WARSTWA BUDYNIOWA

  • 2 opakowania budyniu  śmietankowego po 40g (bez cukru)
  • 1 litr wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 100g masła

W 1 szkl. zimnej wody rozmieszać budynie. Resztę wody zagotować, wlać rozpuszczone budynie i zagotować. Wsypać na gorące galaretki , wymieszać. Dodać masło I połączyć do całkowitego rozpuszczenia. 

Wyłożyć gorące na kruche ciasto.

Pozostawić do wystudzenia. 

GALARETKA CYTRYNOWA

  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 750 ml wody

Rozpuścić w gorącej wodzie. Tężejącą wylać na warstwę budyniową. 

PIANKA CYTRYNOWA

  • 500 ml kremówki 30%
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Kremówkę ubić na z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlać zimną, ale nie tężejącą galaretkę, zmiksować do połączenia. MASA szybko tężeje więc należy od razu wyłożyć na sztywną już galaretkę. 

HEBRATNIKI + LUKIER

  • 1 duże opakowanie herbatników 
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Herbatniki wyłożyć na piankę cytrynową. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować herbatniki.

Schłodzić, najlepiej całą noc. 

Polecam, jest pyszniutkie!

Cytrynowiec


Cytrynowa fantazja

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba