Cytrynowa fantazja
Bardzo delikatna, lekko cytrynowa i orzeźwiająca CYTRYNOWA FANTAZJA🍋🍋
Jak raz spróbujecie będziecie kombinować z innymi smakami tego cudeńka.
Przepis jest bardzo uniwersalny, wystarczy zmienić tylko smak galaretki :)
Łapcie moje proporcje i do dzieła!!
Blacha 25 x 35 cm
Spód - CIASTO KRUCHE
- 3 szkl mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 250g zimnego masła lub margaryny Kasia
- 2 łyżeczki pdp
- 1 łyżka smalcu
Wyrobić kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć na blachę. Ugnieść, można wygładzić szklanką lub małym wałkiem.
Piec ok. 15 min w 180°C termoobieg.
WARSTWA BUDYNIOWA
- 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40g (bez cukru)
- 1 litr wody
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 100g masła
W 1 szkl. zimnej wody rozmieszać budynie. Resztę wody zagotować, wlać rozpuszczone budynie i zagotować. Wsypać na gorące galaretki , wymieszać. Dodać masło I połączyć do całkowitego rozpuszczenia.
Wyłożyć gorące na kruche ciasto.
Pozostawić do wystudzenia.
GALARETKA CYTRYNOWA
- 2 galaretki cytrynowe
- 750 ml wody
Rozpuścić w gorącej wodzie. Tężejącą wylać na warstwę budyniową.
PIANKA CYTRYNOWA
- 500 ml kremówki 30%
- 250 ml gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Kremówkę ubić na z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlać zimną, ale nie tężejącą galaretkę, zmiksować do połączenia. MASA szybko tężeje więc należy od razu wyłożyć na sztywną już galaretkę.
HEBRATNIKI + LUKIER
- 1 duże opakowanie herbatników
- cukier puder
- sok z cytryny
Herbatniki wyłożyć na piankę cytrynową. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować herbatniki.
Schłodzić, najlepiej całą noc.
Polecam, jest pyszniutkie!
Komentarze
Prześlij komentarz