Domowy paprykarz
Jak dla mnie, zdecydowanie lepsza wersja od tej z makrelą!
Zrobiłam pierwszy raz i chętnie się z Wami podzielę. Kto się skusi na DOMOWY PAPRYKARZ?
Łapcie przepis, jest prosty i każdy może go robić!!
Składniki:
- 50g suchego, białego ryżu
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchew
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu, ja dałam łagodny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko podsmażamy na oleju. Doprawiamy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, keczup i koncentrat (jak będzie za mało soli i pieprzu doprawimy po połączeniu wszystkich składników).
Zalewamy wodą, ok 50/60 ml i dusimy do miękkości, pod przykryciem, ok. 10 minut.
Łączymy z ryżem i tuńczykiem, może być gorące.
Wiadomo.... najlepsze następnego dnia, a jeszcze lepsze, gdy się kończy ;)
Częstujcie się, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz