Czekoladowa straciatella z malinami

Czekoladowa straciatella z malinami

CZEKOLADOWA STRACIATELLA Z MALINAMI, jak dla mnie bomba!
Ciemny biszkopt, krem śmietankowo-czekoladowy z kawałkami czekolady, malinki i galaretka.

Raj dla duszy!!! Dla ciała niekoniecznie ;)

Tortownica, najlepiej 22-24 cm (ja użyłam wiekszej, stąd jest niskie).

BISZKOPT 

  • 3 jaja
  • 110g cukru
  • 35g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 10g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać powoli cukier, cały czas miksując. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać delikatnie mikserem. Wiem... powinno się łyżką, ale specjalnie robię mikserem, aby usunąć napowietrzenia. Po co? A po to, aby biszkopt był twardszy, ma udźwignąć nasze dodatki.

Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 160°C, góra-dół.

Po upieczeniu rzucić z ok. 30cm.

Biszkopt zawsze nasączam delikatnie wodą z cukrem i cytryną.

KREM STRACIATELLA

  • 400ml kremówki 30%
  • 500g mascarpone
  • 200g rozpuszczonej białej czekolady (lub, w lżejszej wersji, możemy uzyć żelatyny☺️)
  •  gotowe wiórki czekoladowe (pół paczki) lub pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę i mascarpone wkładamy do misy miksera i wszystko razem miksujemy na krem (nie ma potrzeby ubijanie najpierw kremówki). Dodajemy rozpuszczone, lekko letnie, białe czekolady. Miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekoladowe (w wersji z gorzką czekoladą ścieramy ją na grubych oczkach, bądź drobno kroimy) i mieszamy łyżką.

Wykładamy na biszkopt.

Chłodzimy w lodówce ok. 2-3h.

DODATKOWO

  • 200g malin, mogą być mrożone
  • 1 galaretka malinowa

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, wrzucamy zamrożone maliny i tężejącą wykładamy na schłodzony krem.

Przechowujemy w lodówce.

S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba