Ciasto świąteczne


CIASTO ŚWIĄTECZNE, bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne!

Może ktoś szuka czegoś łatwego do kawki na święta? Polecam!!! Smakowałam je w pracy jakiś czas temu, teraz mam swoje wykonanie. Jest banalnie proste, korzystamy praktycznie z gotowców, czyli bedzie szybko😉

Warstwy:

  • biszkopt
  • masa makowa, u mnie z bakaliami
  • krem karpatka
  • ciastka petitki
  • polewa czekoladowa

Proporcje na dużą blachę 25x35cm.

BISZKOPT piekę sama, można skorzystać też z gotowca, Zostawiam Wam jednak mój przepis:

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać powoli cukier, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty, dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 160°C, góra-dół.

Po upieczeniu rzucić z wysokości ok. 30cm (z blachą), wtedy biszkopt będzie równy :)

Biszkopt zawsze nasączam wodą z cukrem i cytryną.

MASA MAKOWA u mnie Bakaland

KREM KARPATKA x 2 gotowiec, wykonanie wg przepisu na opakowaniu

CIASTKA zwykłe, bez czekolady

POLEWA CZEKOLADOWA,

  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g śmietanki 30%

Śmietanę mocno podgrzać, nie gotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie polać ciacho.

Całość włożyć na noc do lodówki.

Polecam!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba