Ciasto świąteczne
CIASTO ŚWIĄTECZNE, bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne!
Może ktoś szuka czegoś łatwego do kawki na święta? Polecam!!! Smakowałam je w pracy jakiś czas temu, teraz mam swoje wykonanie. Jest banalnie proste, korzystamy praktycznie z gotowców, czyli bedzie szybko😉
Warstwy:
- biszkopt
- masa makowa, u mnie z bakaliami
- krem karpatka
- ciastka petitki
- polewa czekoladowa
Proporcje na dużą blachę 25x35cm.
BISZKOPT piekę sama, można skorzystać też z gotowca, Zostawiam Wam jednak mój przepis:
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać powoli cukier, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty, dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 160°C, góra-dół.
Po upieczeniu rzucić z wysokości ok. 30cm (z blachą), wtedy biszkopt będzie równy :)
Biszkopt zawsze nasączam wodą z cukrem i cytryną.
MASA MAKOWA u mnie Bakaland
KREM KARPATKA x 2 gotowiec, wykonanie wg przepisu na opakowaniu
CIASTKA zwykłe, bez czekolady
POLEWA CZEKOLADOWA,
- 200g czekolady mlecznej
- 200g śmietanki 30%
Śmietanę mocno podgrzać, nie gotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie polać ciacho.
Całość włożyć na noc do lodówki.
Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz