Bułki pszenne
Bułki pszenne, idealne na śniadanko! najlepsze... jeszcze ciepłe!!
To moje niedawne odkrycie, bardzo pyszne i na pewno będą u mnie częściej, bo robi się je w tempie błyskawicy, a domownikom zasmakowały bardzo.
Zostawiam Wam przepis , korzytajcie!
- 0.5kg mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml letniej wody
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Drożdże zasypać cukrem i wymieszać z letnia wodą. Całość przelać do mąki zmieszanej z olejem i solą. Połączyć wszystkie składniki. Ja robiłam to drewniana łyżką, nie wyrabiałam długo. Po uzyskaniu jednolitej masy, jest lepka, zostawić do wyrośnięcia jakieś 40minut, przykryte ściereczką.
Uformować kulki, mi wyszło 9 sztuk. Zostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Nakroić delikatnie bułeczki i myk do piekarnika góra - dół na 20 minut 200°C. Gotowe !!
Komentarze
Prześlij komentarz