Rurki z kremem karpatka

 


Rurki z ciasta francuskiego z kremem karpatka to idealny, szybki deser. Uwielbiam je! 

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego (ja zawsze mam) albo, gdy goście zapowiedzą się na za godzinę... są idealne!

Ciasto francuskie, gotowe, kroję na cienkie, ok 1.5 cm paski po długości, owijam nimi foremki do rurek zaczynając od dołu, ku szerszej krawędzi, na zakładkę (ja moje foremki kupiłam na allegro za grosze). Można zrobić także samemu z tektury i owinąć papierem do pieczenia.

Do środka można dać bitą śmietanę, kremówkę z mascarpone z dodatkiem cukru pudru. U mnie z kremem ala karpatka.

Krem do rurek:

  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 375 ml mleka
  • 2 łyżki cukru, chyba że budyń już go zawiera to nie dodajemy,
  • 50g masła

Budyń gotuję tak jak należy, ale z mniejszą ilością mleka. Studzę. Miksuję. Dodaję masło w temperaturze pokojowej i dalej miksuje do uzyskania jednolitej masy.

Gotowym kremem nadziewam rurki, używam rękawa cukierniczego. Można rękaw zwinąć także z papieru do pieczenia.

Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

SMACZNEGO !!


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba