Ciastka francuskie z dżemem
Ciastka francuskie - najszybszy deser świata!
Moje ulubione, pyszne, ale niestety... nie fit, Idealne do niedzielnej kawusi, dla niezapowiedzianych gości lub zwyczajnie ot tak, na zachciankę!
Ja bardzo lubię ciasto francuskie za jego uniwersalność, zawsze staram się, aby było w mojej lodówce.
Potrzebujemy:
- ciasto francuskie - 1 arkusz
- ulubiony dżem, marmolada lub powidła,
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Gotowe ciasto francuskie kroję na kawałki, na każdy nakładam dżem, u mnie własny ze śliwek, zmieszałam go z mąką ziemniaczaną, i przykrywam drugą warstwą ciasta. Te wierzchnią nakrawam w ażurowy wzór, aby powstały dziurki, czyli co kawałek nacięcie.
Smaruje rozkłóconym jajkiem i do piekarnika na 15 minut, u mnie termoobieg i 200°C.
Komentarze
Prześlij komentarz