Choinka z makiem z ciasta francuskiego


Choineczka z maku może zachwycać i na Waszym świątecznym stole. 

Polecam, jeśli macie nadto maku, a gdy nie macie, polecam gotowe masy makowe w puszcze.

Choinka z ciasta francuskiego jest prosta i szybka do zrobienia, zatem... do dzieła!

Co potrzebujemy...

  • 1 ciasto francuskie
  • gotowa masa makowa
  • jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder

Z ciasta wycinamy dwa duże trójkąty (na jedną choinkę) dwie gwiazdki i dwa malutkie prostokąty na pień drzewka.

Wszystko układam w choinkę i smaruję masą makową, przykrywa drugim płatem ciasta francuskiego.

Zaznaczamy pień drzewa, a boki nakrawamy poziomo i wywijamy w spiralki. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i do piekarnika 150°C do ładnego zrumienienia, ok 15-20 minut. 

Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, będzie wtedy idealnie!!!





Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba