Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Choineczka z maku może zachwycać i na Waszym świątecznym stole.
Polecam, jeśli macie nadto maku, a gdy nie macie, polecam gotowe masy makowe w puszcze.
Choinka z ciasta francuskiego jest prosta i szybka do zrobienia, zatem... do dzieła!
Co potrzebujemy...
- 1 ciasto francuskie
- gotowa masa makowa
- jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder
Z ciasta wycinamy dwa duże trójkąty (na jedną choinkę) dwie gwiazdki i dwa malutkie prostokąty na pień drzewka.
Wszystko układam w choinkę i smaruję masą makową, przykrywa drugim płatem ciasta francuskiego.
Zaznaczamy pień drzewa, a boki nakrawamy poziomo i wywijamy w spiralki. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i do piekarnika 150°C do ładnego zrumienienia, ok 15-20 minut.
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, będzie wtedy idealnie!!!
Komentarze
Prześlij komentarz