Pierniczki świąteczne
Jeśli ktoś szuka sprawdzonego przepisu na pierniczki zostawiam swój. Piekę je od wielu, wielu już lat. Są cudowne, mięciutkie od samego początku i delikatne.
Zapisujcie!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny Kasia
- 6 jaj
- miód 400g
- 15 dag cukru
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g słodkiej śmietany 12 lub 18%
- 3 paczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Na patelni rozsypać 5 dag cukru, przypalić. Dolać pół szklanki wody i gotować, aby połowa wyparowała. Dołożyć miód, przyprawę do piernika i kakao. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, 2-3 minuty. Ostudzić.
3 jajka i 3 żółtka (białka będą idealne na bezę) ubić na puszystą masę z 10 dag cukru.
Do miski wsypać mąkę, sodę, wlać jaja, margarynę, śmietanę, olej i całą resztę z patelni. Wszystko razem wyrobić na gładką masę, ja robię to mikserem z hakiem (można ręcznie). Przykryć ściereczką i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto musi być zimne. Wyjmować partiami na stolnicę, będzie się kleić. Aby rozwałkować trzeba podsypywać mocno mąką. Wykrawać pierniki. Piec 12-13 minut 150°C termoobieg.
Można zajadać od razu! Pychotka!!!
Komentarze
Prześlij komentarz