Pierniczki świąteczne


Jeśli ktoś szuka sprawdzonego przepisu na pierniczki zostawiam swój. Piekę je od wielu, wielu już lat. Są cudowne, mięciutkie od samego początku i delikatne.

Zapisujcie!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 6 jaj
  • miód 400g
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g słodkiej śmietany 12 lub 18%
  • 3 paczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.

Na patelni rozsypać 5 dag cukru, przypalić. Dolać pół szklanki wody i gotować, aby połowa wyparowała. Dołożyć miód, przyprawę do piernika i kakao. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, 2-3 minuty. Ostudzić.

3 jajka i 3 żółtka (białka będą idealne na bezę) ubić na puszystą masę z 10 dag cukru.

Do miski wsypać mąkę, sodę, wlać jaja, margarynę, śmietanę, olej i całą resztę z patelni. Wszystko razem wyrobić na gładką masę, ja robię to mikserem z hakiem (można ręcznie). Przykryć ściereczką i włożyć na noc do lodówki.

Ciasto musi być zimne. Wyjmować partiami na stolnicę, będzie się kleić. Aby rozwałkować trzeba podsypywać mocno mąką. Wykrawać pierniki. Piec 12-13 minut 150°C termoobieg.

Można zajadać od razu! Pychotka!!!



Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba