Roladki szwarcwaldzkie
Roladki szwarcwaldzkie to jedno z ulubionych dań mięsnych w moim domu.
Polecam je zarówno na obiad jak i na imprezkę, na ciepło i na zimno, robią się szybko, więc idealnie... a połączenie smaków słonej szynki i słodkich śliwek to poezja! Ktoś się skusi?
Łapcie przepis:
- 0.5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
- 1 op. śliwek kalifornijskich 300g
- 1 jajko
- 1 sucha bułka
- przyprawy: sól, przyprawa do mięsa mielonego Kamis.
Mięso zemleć przez maszynkę, doprawić, bez cebuli, jak na klopsy, ja daję 1 jajko, niecałą łyżeczkę soli, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę i tu akurat 3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Kamis. Uważać, aby nie przesolić bo szynka jest słona.
Formować z mięsa coś w rodzaju wałeczków, u mnie na 1 sztukę idzie łyżka mięsa, owinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej i na końce każdej roladki wbić na wykałaczce śliwkę suszoną.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym tłuszczem. Piec pod przykryciem w piekarniku ok. 45 minut, 170°C
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz