Roladki szwarcwaldzkie


Roladki szwarcwaldzkie to jedno z ulubionych dań mięsnych w moim domu. 

Polecam je zarówno na obiad jak i na imprezkę, na ciepło i na zimno, robią się szybko, więc idealnie... a połączenie smaków słonej szynki i słodkich śliwek to poezja! Ktoś się skusi?

Łapcie przepis:

  • 0.5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 op. śliwek kalifornijskich 300g
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka
  • przyprawy: sól, przyprawa do mięsa mielonego Kamis.

Mięso zemleć przez maszynkę, doprawić, bez cebuli, jak na klopsy, ja daję 1 jajko, niecałą łyżeczkę soli, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę i tu akurat 3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Kamis. Uważać, aby nie przesolić bo szynka jest słona.

Formować z mięsa coś w rodzaju wałeczków, u mnie na 1 sztukę idzie łyżka mięsa, owinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej i na końce każdej roladki wbić na wykałaczce śliwkę suszoną.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym tłuszczem. Piec pod przykryciem w piekarniku ok. 45 minut, 170°C

Smacznego!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba