Pierogi ruskie


Pierogi ruskie, jedno z mącznych dań, które polubiłam dopiero po ślubie.

Kto lubi a kto nie znosi? U mnie i to i to, lubię jeść, robić nie cierpię! 

Każdy robi po swojemu, ale może komuś się przydadzą i spodobają moje proporcje.

Zostawiam Wam przepis.

PIEROGI, ciasto:

  • 700g mąki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki wody letniej

Wszystko wymieszać, wyłożyć na stolnicę mocno wysypaną mąką (dodatkowo) i wyrobić na jednolita masę. Podsypywać mąką, aby się nie kleiło, ciasto jednak powinno zostać miękkie.

Rozwałkować i wykrawać kółka za pomocą szklanki.

FARSZ:

  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 500g cebuli
  • 300g twarogu półtłustego

Cebulę podsmażyć na smalcu lub oleju. Wszystko zemleć przez maszynkę i  dobrze wymieszać. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Farsz musi być bardzo wyrazisty.

Nakładać na kółka ciasta i sklejać brzegi. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia 3 minuty.

Gotowe. Ja podaję z samym masłem, a najbardziej lubię odgotowane i odsmażone.


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba