Pierogi ruskie
Pierogi ruskie, jedno z mącznych dań, które polubiłam dopiero po ślubie.
Kto lubi a kto nie znosi? U mnie i to i to, lubię jeść, robić nie cierpię!
Każdy robi po swojemu, ale może komuś się przydadzą i spodobają moje proporcje.
Zostawiam Wam przepis.
PIEROGI, ciasto:
- 700g mąki
- 1 jajko
- 2 szklanki wody letniej
Wszystko wymieszać, wyłożyć na stolnicę mocno wysypaną mąką (dodatkowo) i wyrobić na jednolita masę. Podsypywać mąką, aby się nie kleiło, ciasto jednak powinno zostać miękkie.
Rozwałkować i wykrawać kółka za pomocą szklanki.
FARSZ:
- 400g ugotowanych ziemniaków
- 500g cebuli
- 300g twarogu półtłustego
Cebulę podsmażyć na smalcu lub oleju. Wszystko zemleć przez maszynkę i dobrze wymieszać. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Farsz musi być bardzo wyrazisty.
Nakładać na kółka ciasta i sklejać brzegi. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia 3 minuty.
Gotowe. Ja podaję z samym masłem, a najbardziej lubię odgotowane i odsmażone.
Komentarze
Prześlij komentarz