Pączki tradycyjne
Pączki tradycyjne - są świetne, mięciutkie, delikatne, idealne!!
Łapcie przepis i do dzieła! Albo zapiszcie na później, zawsze może się przydać 🤩
Proporcje na około 20 pączków
- 800g przesianej mąki pszennej +50g do posypania
- 30g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100g drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka + 2 żółtka
- 100g roztopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
Na początek robimy zaczyn: drożdże, 1 łyżka cukru, 3 łyżki mąki, pół szklanki letniego mleka; poczekać aż urośnie, ok. 15 minut.
Ciasto, wszystkie składniki poza masłem, razem z wyrośniętymi drożdżami, wyrobić kilka minut.
Na koniec stopniowo wlać wystudzony tłuszcz i wyrabiać. Ja robię to za pomocą miksera z końcówką z hakiem. Przełożyć do miski wysypanej delikatnie mąką i zostawić na 1.5 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto i dzielić na porcje po ok. 70g. Ciasto będzie się lepić, ale tak ma być. Czym mniej mąki tym i pączuszki lepsze.
Smażyć w temperaturze 175°C z obu stron, u mnie na oleju kujawskim. Można nadziać przed smażeniem, ja tak zrobiłam. Można także po.
Komentarze
Prześlij komentarz