Pączki tradycyjne


Pączki tradycyjne - są świetne, mięciutkie, delikatne, idealne!!

Łapcie przepis i  do dzieła! Albo zapiszcie na później, zawsze może się przydać 🤩

Proporcje na około 20 pączków 

  • 800g przesianej mąki pszennej +50g do posypania
  • 30g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 100g drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na początek robimy zaczyn: drożdże, 1 łyżka cukru, 3 łyżki mąki, pół szklanki letniego mleka; poczekać aż urośnie, ok. 15 minut.

Ciasto, wszystkie składniki poza masłem,  razem z wyrośniętymi drożdżami,  wyrobić kilka minut.

Na koniec stopniowo wlać wystudzony tłuszcz i wyrabiać. Ja robię to za pomocą miksera z końcówką z hakiem. Przełożyć do miski wysypanej delikatnie mąką i zostawić na 1.5 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto i dzielić na porcje po ok. 70g. Ciasto będzie się lepić, ale tak ma być. Czym mniej mąki tym i pączuszki lepsze.

Smażyć w temperaturze 175°C z obu stron, u mnie na oleju kujawskim. Można nadziać przed smażeniem, ja tak zrobiłam. Można także po.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba