Sos pieczarkowy
SOS PIECZARKOWY - niby nic, ale to bardzo dobry pomysł pod szybki obiad.
Robię go na różne sposoby, ale taki nieodchudzony i kremowy smakuje mi najbardziej.
Łapcie przepis:
- 400g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- śmietana 12, 18 lub 30% a w fit wersji jogurt naturalny
- sól i pieprz
- natka pietruszki, ilość wg uznania
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na maśle do zrumienienia. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i smażę, aż woda odparuje, a grzybki zarumienią się na złoty kolor. Dolewam śmietanę i redukuję przez jakieś 3 minutki, aby sos trochę zgęstniał. Zdejmuję z ognia i posypuję natką pietruszki.
Sos pasuje zarówno do mięs, jak i ryżu, kaszy czy makaronu. Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz