Sos pieczarkowy


SOS PIECZARKOWY - niby nic, ale to bardzo dobry pomysł pod szybki obiad.

Robię go na różne sposoby, ale taki nieodchudzony i kremowy smakuje mi najbardziej.

Łapcie przepis:

  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 12, 18 lub 30% a w fit wersji jogurt naturalny
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, ilość wg uznania

Cebulę kroję w piórka i podsmażam na maśle do zrumienienia.  Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i smażę, aż woda odparuje, a grzybki zarumienią się na złoty kolor. Dolewam śmietanę i redukuję przez jakieś 3 minutki, aby sos trochę zgęstniał. Zdejmuję z ognia i posypuję natką pietruszki.

Sos pasuje zarówno do mięs, jak i ryżu, kaszy czy makaronu. Polecam!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba