Wianuszki, gniazdka, pączki francuskie


Wianuszki, gniazdka, pączki francuskie - doskonała propozycja na Tłusty Czwartek!

Przepis, na już pożółkłych kartkach, wpisany mam w zeszycie nie wiem od kiedy, a nie przypominam sobie, abym je kiedykolwiek wcześniej robiła. Od teraz wpisują się na listę TOP 10 słodkości w mojej kuchni!!

Łapcie przepis i do dzieła, w końcu mamy karnawał, a niedługo tłusty czwartek, wiec polecam:

  • 200 ml wody
  • 80 g masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiar L

Wodę z masłem zagotować, zestawić z ognia, dosypać mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę. Ostudzić. Włożyć do miksera i dodawać po jednym jajku, utrzeć na gładko. Włożyć do rękawa cukierniczego (końcówka z dużym otworem w gwiazdkę) i wyciskać okręgi na papier do pieczenia. Ciasto jest gęste, wiec nie idzie lekko. Poprzecinać papier i wkładać na rozgrzany olej, papierem do góry. Papier po zanurzeniu w oleju sam odejdzie. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Jeszcze ciepłe polukrować. 

Można zajadać, najlepsze są jednak zimne.

Uwaga, uzależniają!!!














Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba