Wianuszki, gniazdka, pączki francuskie
Wianuszki, gniazdka, pączki francuskie - doskonała propozycja na Tłusty Czwartek!
Przepis, na już pożółkłych kartkach, wpisany mam w zeszycie nie wiem od kiedy, a nie przypominam sobie, abym je kiedykolwiek wcześniej robiła. Od teraz wpisują się na listę TOP 10 słodkości w mojej kuchni!!
Łapcie przepis i do dzieła, w końcu mamy karnawał, a niedługo tłusty czwartek, wiec polecam:
- 200 ml wody
- 80 g masła
- 150 g przesianej mąki pszennej
- 3 jajka rozmiar L
Wodę z masłem zagotować, zestawić z ognia, dosypać mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę. Ostudzić. Włożyć do miksera i dodawać po jednym jajku, utrzeć na gładko. Włożyć do rękawa cukierniczego (końcówka z dużym otworem w gwiazdkę) i wyciskać okręgi na papier do pieczenia. Ciasto jest gęste, wiec nie idzie lekko. Poprzecinać papier i wkładać na rozgrzany olej, papierem do góry. Papier po zanurzeniu w oleju sam odejdzie. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe polukrować.
Można zajadać, najlepsze są jednak zimne.
Uwaga, uzależniają!!!
Komentarze
Prześlij komentarz