Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny - klasyka, która gości na moim świątecznym stole odkąd pamiętam!
Czy u Was też jest PASZTET na Święta?
Jeśli nie macie swojego przepisu ten z pewnością przypadnie Wam do gustu! POLECAM!!
Pasztet mięsny:
- 300g wołowiny
- 300g łopatki wieprzowej
- 500g świeżego boczku
- 500g wątroby wieprzowej
- 1 udko z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 suche bułki
- 2 jaja
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatułowa.
Mięso podsmażam, cebulkę także, zalewam wodą i dusze do miękkości. Wątrobę dodaje do duszenia na sam koniec. Studzę. Mielę 3 razy. Dodaję namoczone w sosie bułki oraz jajka i przyprawy, ilość wg uznania.
Wszystko mieszam, wkładam do aluminiowych korytek i piekę w 150°C 50 minut, indeks dolny.
Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz