Pasztet świąteczny


Pasztet świąteczny - klasyka, która gości na moim świątecznym stole odkąd pamiętam!

Czy u Was też jest PASZTET na Święta?

Jeśli nie macie swojego przepisu ten z pewnością przypadnie Wam do gustu! POLECAM!! 

Pasztet mięsny:

  • 300g wołowiny
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 500g świeżego boczku
  • 500g wątroby wieprzowej
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 suche bułki
  • 2 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatułowa.

Mięso podsmażam, cebulkę także, zalewam wodą i dusze do miękkości. Wątrobę dodaje do duszenia na sam koniec. Studzę. Mielę 3 razy. Dodaję namoczone w sosie bułki oraz jajka i przyprawy, ilość wg uznania.

Wszystko mieszam, wkładam do aluminiowych korytek i piekę w 150°C 50 minut, indeks dolny.

Gotowe.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba