Murzynek

 


Murzynek, ulubione, szybkie i wilgotne ciasto! 

Bardzo łatwe do wykonania, nie może się nie udać. 

Smakuje czekoladowo za sprawą kakao i jest bardzo wilgotne, dzięki tartym jabłkom. osoby, które nie przepadają za owocem w ciastach nie poznają, że są one w Murzynku. Polecam szczerze!!

Zostawiam proporcje na dużą, prostokątną blachę (25x35cm)

  • 2 1/4 szklanki cukru
  • 6 jaj, całe
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 obrane, starte na grubych oczkach duże jabłka

Cukier utrzeć z jajami na puszystą masę, dodać olej, później mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao. Wszystko razem zmiksować i dodać potarte jabłka. Całość wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 170°C , piec ok 1h, indeks dolny, bez termoobiegu.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Ciacho jest bardzo wilgotne, idealne nawet po tygodniu, jeśli zostanie. U mnie znika każda ilość w ekspresowym tempie :) 

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba