Murzynek
Murzynek, ulubione, szybkie i wilgotne ciasto!
Bardzo łatwe do wykonania, nie może się nie udać.
Smakuje czekoladowo za sprawą kakao i jest bardzo wilgotne, dzięki tartym jabłkom. osoby, które nie przepadają za owocem w ciastach nie poznają, że są one w Murzynku. Polecam szczerze!!
Zostawiam proporcje na dużą, prostokątną blachę (25x35cm)
- 2 1/4 szklanki cukru
- 6 jaj, całe
- 1 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 obrane, starte na grubych oczkach duże jabłka
Cukier utrzeć z jajami na puszystą masę, dodać olej, później mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao. Wszystko razem zmiksować i dodać potarte jabłka. Całość wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 170°C , piec ok 1h, indeks dolny, bez termoobiegu.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Ciacho jest bardzo wilgotne, idealne nawet po tygodniu, jeśli zostanie. U mnie znika każda ilość w ekspresowym tempie :)
Komentarze
Prześlij komentarz