CRINCLE COOKIES czekoladowe ciasteczka


CRINKLE COOKIES zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. 

Są obłędnie smaczne, mega słodkie i czekoladowe, idealne.

Polecam!!! Zapewne wszystkie składniki macie w domu, więc do dzieła!

  • 1 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka pdp
  • 1/3 szkl kakao
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl oleju
  • cukier puder do obtoczenia

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, jajko roztrzepujemy i wraz z olejem wlewamy do suchych. Mieszamy łyżką,  będzie bardzo gęste.  Ja na koniec wszystko wyrobiłam dobrze ręką.

Ciasto należy dobrze schłodzić. Najlepiej zostawić na noc w lodówce owinięte w folię. U mnie musiało być szybko i wystarczyły 2h w zamrażalniku.

Z zimnego ciasta formować kuleczki, ja robiłam wielkości ok 2 cm. Każdą obtoczyć obficie w cukrze pudrze. Niewykorzystane ciasto schować do lodówki.

Piekłam po 12 minut w temp 180 stopni na dużej, czarnej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia na dwie tury.

Ciastka bardzo mocno rosną, wiec muszą być kładzione w dużych odstępach.




Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba